Αλουργίς!

Support

  • επικοινωνια: (+30) 2310238760
  • δευτερα εωσ παρασκευη: 09:00 π.μ. - 08:00 α.μ.

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ
ΑΛΟΥΡΓΙΣ /ΠΟΡΦΥΡΑ
Η ΠΙΟ ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΑΦΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ

Η πορφύρα, γνωστή από τα αρχαιότερα χρόνια ως βασιλική βαφή ήταν η ωραιότερη και ακριβότερη βαφή της αρχαιότητας.
Με το χρώμα της πορφύρας βάφονταν μεταξύ άλλων ορισμένα ενδύματα βασιλιάδων και αυτοκρατόρων.Ήταν μια από τις σημαντικότερες βαφές του Βυζαντίου για τα ακριβά ενδύματα των αυτοκρατόρων.

 porfira

Η παραγωγή του χρώματος ήταν πολύ επίπονη και απαιτούνταν μεγάλος αριθμός κοχυλιών. Τα κοχύλια αυτά δίναν ανεξίτηλο βαθυκόκκινο χρώμα. Ήταν ιδιαίτερα πολύτιμη βαφή λόγω της δυσκολίας παρασκευής και της σπανιότητας των οστράκων, οπότε η χρήση ενδυμάτων βαμμένων με πορφύρα ήταν ένδειξη πλούτου και εξουσίας.

Το πορφυρένιο ύφασμα με το χαρακτηριστικό ανεξίτηλο βαθυκόκκινο χρώμα του, ήταν πανάκριβο αγαθό. Η χρωστική ουσία σε κάθε όστρακο ήταν πολύ περιορισμένη. Περίπου από 10.000 κοχύλια, μπορούσαν να παραχθούν ελάχιστη χρωστική ουσία ικανή να βάψει ένα μόνο ένδυμα. Γενικά, το πορφυρένιο χρώμα πρόσδιδε κύρος και γόητρο και γι αυτό το χρησιμοποιούσαν μόνο βασιλείς και ιερείς.

Η διαδικασία ήταν η εξής, μέσα σε μεγάλα τσουβάλια τοποθετούσαν μαζί τα όστρακα και το ύφασμα. Τάραζαν τα τσουβάλια μέσα στο νέρο της θάλασσας και τα κοχύλια εκρίναν την χρωστική ουσία όπου βάφονταν τα υφάσματα.

Αυτή η διαδικασία και το έργο της βαφής των πορφυρών υφασμάτων, ονομαζόταν ΑΛΟΥΡΓΙΣ.

porfyra ostrako

Επικοινωνια

Τοποθεσία: Πρασακάκη 11, 54622, Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνο: (+30)  2310238760

Φάξ: (+30)  2310238761

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.">Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.">
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.">